Naslovna_slika_2KK RAVNENaslovna_slika_1OPOZARJAMO

NAZAJ NA NOVICE

kolesarska_oznaka

N46 29648 E14 57.637
Ena oznaka manjka

N46_29648E14_57.637
N46 29.953 E14 57.249

Oznaka odstranjena
N46_29.953E14_57.249
N46 27.060 E15 01.513
-
Brez oznake
N46_27.060_E15_01.513

KOLESARSKA POT OKOLI URŠLJE GORE – veliki krog

Danilo Golob, 15.07.2013Med Korošci zelo priljubljena kolesarska pot okoli Uršlje gore, je že kar nekaj let(od 2006) označena z oznakami, ki kolesarja usmerjajo na pomembnejših križiščih. Pot je povzeta po Gorsko kolesarskem vodniku po Mežiški, zgornje Dravski in Mislinjski dolini in kot celota (v knjižni, digitalni obliki in smerokazi) kaže na dober primer, kako kolesarje privabiti, mu približati Koroško krajino in ga navdušiti, da ostane na tem koncu Slovenije dlje časa.

Vodniki v knjižni in digitalni obliki zastarijo, smerokazi pa ostanejo, če se jih seveda vzdržuje. V tem pa tiči problem oznak. Čeravno kakovostne oznake, jih je zob časa, lokalni »heroji«, plužni stroji …dodobra načel. Tako je veliki vložek RRA za Koroško, ki je bil nosilec izvedbe tega projekta, postal skorajda ničen.

Tako danes, če se napoti kolesar, nepoznan tega okolja, okoli Uršlje gore, naleti na kaj klavrno podobo nekdaj vzornega izdelka. Oznak na nekaj mestih ni več ali manjka ena oznaka ali je poškodovana do te mere, da je neuporabna.

Problem oznak je torej v nas samih (naši destruktivnosti) in tistih, ki jih postavijo (vzdrževanje). Računati na lokalno skupnost, posebej v tem primeru, ko poteka kolesarska pot v območju treh občin pa je iluzorno.

RRA za Koroško predlagam, da označeno pot pregleda in oznake nadomesti na način kot jih postavila ter se na nekaterih mestih o postavitvi pogovori z lastniki zemljišč. Posebej pa s tistimi, ki v zimskem času odstranjujejo sneg s cestišč.

Uršljegorsko območje z redko posajenimi kmetijami in zaselek Zgornji Razbor je prava priložnost, da ta čudoviti svet delimo tudi s tistimi, ki jim skrita, priljubljena in slikovita kolesarka pot nudi.


ravensko_kolesarjenje
Podstreek
KAKŠEN ŠPORTNI TURIZEM SE GREMO

Danilo Golob, 4.7.2013

Ravensko kolesarjenje, tradicionalna 10. prireditev Kolesarskega Kluba Ravne na Koroškem, je letos privabilo preko 60 udeležencev. Družine z otroci so se podale v Podkraj, ostali pa pod vznožje Uršlje gore. Vsak udeleženec je po končanem kolesarjenju prejel brezplačno kolesarsko malico in napitek. Ker je bil start in cilj, kje drugje kot pred Športnim centrom – DTK-jem, je bilo logično, da bodo kolesarji postreženi kar tam. A lej ga zlomka, miz je bilo samo šest, pa še te so bile stlačene pod nadstrešek ob stavbi. Ko smo poskušali rešiti zagato, smo naleteli na moledovanje zaposlenih v ZAVODU ZA KULTURO, ŠPORT, TURIZEM IN MLADINSKE DEJAVNOSTI, da naj ne poskušamo postaviti mize na ploščad okrepčevalnice. Bili smo radovedni. Zakaj naenkrat takšna bojazen, ko pa smo pred dobrim letom dni – ko smo organizirali mednarodno kolesarsko prireditev v olimpijskem krosu z gorskimi kolesi UCI kl. 1 – na tem mestu gostili več kot 200 tekmovalcev in njihovih spremljevalcev. Povedali so, da so problemi s stanovalcem DTK-ja, ki naj bi odločal, kdaj so lahko mize za pogostitev na planu in kdaj pod nadstreškom. Pa smo tam, »super«zavod v svojem uradnem nazivu ima zapisano med drugim tudi »turizem«. Kako si predstavljajo vodilni zavoda turizem vejo samo oni. Bojimo se, da podobno kot s Punklnom, ki postaja žal za marsikoga dobesedni »punkl«. Znano je, da smo športniki skromni, zato smo bili zadovoljni že s tem, da so nam prijetne delavke okrepčevalnice DTK prijazno postregli z osvežilnimi napitki. Problem ki bode pa je ostal, jedli smo na »izmene«, tako kot včasih v železarni. Tudi to zna biti zanimivo, seveda ob predpogoju, da razumeš to vrsto »turizma« in upravljalca DTK-ja. Za slednje se moraš pošteno potruditi.
Ravne_na_korokem_N46_29.454_E15_00.206_2 PLEŠIVEC
Danilo Golob, 19.5.2013

Ko sem pred dobrimi petimi leti načrtoval Mali okrog okoli Uršlje gore z gorskim kolesom, sem z lahkoto premagal naravno mejo – žleb, ki je speljan med Ravnjakovim vrhom (1081 m) in Plešivško kopo (1414 m). Preprosto sem si oprtal kolo in po žlebu navzgor do turistične gozdne poti Plešivec, ki med drugim povezuje Poštarski dom in kmetijo Verneršek (Verner´co). Ko sem se po teh letih zopet odločil obiskati to odročno, a lepo področje, nisem verjel oz. nisem hotel verjeti očem, ki so bila priča nasilju nad naravo brez primere. V tem kratkem obdobju so objestni vozniki motornih koles spremili žleb poln humusa in podrasti v žleb globok več kot meter in padavine, ki so v tem delu precej pogosto, to rano samo še povečujejo. Še huje ob tem pa je dejstvo, da so si ti vozniki motornih koles, začeli utirati vzporednico in samo vprašanje časa je, kdaj se bo že tako težko zaceljena rana razširila na tri metre in postala pozabljena neprehodna vlaka. Podobnih ali še hujših primerov je na področju Plešivca še več, o teh pa prihodnjič.   Da ne bo pomote, na fotografiji ni posnetek hudournika ampak razdejanje voznika motornega kolesa. Mesto posnetka: Ra(v)ne na Koroškem N46 29.454 E15 00.206
 

Ta stran uporablja spletne piškotke.